18. ledna 2015

I wish they were real...

Od našeho posledního článku už uběhla docela dlouhá doba, co? My si to moc dobře uvědomujeme, a tak se omlouváme. Ale znáte to... Blíží se konec pololetí, a my na poslední chvíli doháníme známky. Třeba Vám to dlouhé čekání snad alespoň trochu vynahradím tímhle článkem. :)








Věřím, že se Vám už někdy stalo, že jste si nějakou knižní postavu oblíbili tak moc, až jste si začali přát, aby byla naživu. Aby dýchala, a chodila po stejné zemi jako vy. Tohle přání mě dostihlo u spousty mých oblíbených hrdinů. Přiznám se, že jsem si na ně jen horko těžko vzpomínala, a tak jsem se alespoň pokusila je do tohohle článku zahrnout. Tak ať se Vám líbí. :)


Harry Potter


Harry byl první jasnou, i když možná trochu spornou položkou na tenhle seznam. Knížky i filmy o osudech mladého čaroděje byly hlavní náplní mého dětství, a od 10 let jsem marně čekala na dopis z Bradavic. Bohužel doteď nedošel... Asi se ztratila sova... 

Každopádně to, co mě na Harrym zaujalo byla jeho "přizpůsobivost" v kritických situacích a jeho pohotovost. Jako student z Nebelvíru by měl být také statečný - já bych o něm však řekla, že byl občas lehkomyslný, pro mě byl nejstatečnější Neville Longbottom. Na jeho postavě se mi asi nejvíc líbila ta jeho cílevědomost. Věděl, co chce, a dokázal si za tím jít. Chtěl pomstít Voldemortovy oběti, a to se mu podařilo.

Harry je na tomhle seznamu docela rozporuplná postava, protože si nejsem jistá, jestli si víc přeji aby byl skutečný Harry, nebo jen ta magie, která celým tím příběhem prostupuje. 

A jak působí příběhy o Harrym na Vás?




Fitzwilliam Darcy


Ach, dokonalý pan Darcy. Jsem si téměř jistá, že spoustu dívek, které četly Pýchu a předsudek, nenechal pan Darcy chladnými. Je to takový ten klasický hrdina, u kterého si ze začátku příběhu myslíte, že tu není žádná šance si ho oblíbit. Pak se zamiluje do Vaší oblíbené postavy, začnou se sbližovat, a on začne konat dobro. Začne hájit čest své lásky, a jak jí, tak čtenáři začne otevírat své srdce.

Víte, ono je to vlastně celkem ohrané téma, ale podle mě je nejlépe podané zrovna v tomhle příběhu. Možná to bude tím, že sestry Brontëovy byly pravé mistryně romantiky. A proč jsem Darcyho přidala na seznam? Asi proto, že ač chceme nebo ne, každá někde v nitru, v hloubi duše toužíme po tom, aby nám někdo nabídl právě takovou lásku, jakou nabídl pan Darcy Elizabeth.




Atticus Finch


Atticus Finch je hrdinou americké knížky Jako zabít ptáčka. Nevím, jak je v našich končinách známá, ale já se k téhle dokonalosti dostala - i když nedopatřením.

Děj se odehrává ve 30. letech 20. století v americkém městečku Maycomb. V té době tam zavládá rasismus. Jednoho dne zde vyvolá pozdvižení zpráva, že černoch Tom Robinson znásilnil bělošku Mayellu Ewellovou. A právě Atticus Finch - bílý jako sníh - se stal jeho právníkem.

Mým přáním je, aby existovalo víc takových lidí, jako je on. Zbavil se předsudků v době, která jimi byla přesycená, a prokázal Tomovu nevinu, i když jeho příběh bohužel moc šťastně neskončil. Dál byl skvělým otcem pro své dvě děti, ač by se někdy mohlo zdát, že se jim nevěnoval dostatečně. Ale buďme upřímní - i přesto, že se plně věnoval své práci, vychoval je daleko lépe, než většina dnešních rodičů.




Augustus Waters


Další dokonalý romantický hrdina, tentokrát z knížky Hvězdy nám nepřály. Rozdíl mezi ním a panem Darcym je ten, že se nechová jako namyšlený idiot. Jestli Vás příběh, který se mezi ním a Hazel Grace ani trochu nedojme, tak pojmu podezření, že máte srdce z kamene. Gus je vlastně taková postava, která si Vás již od začátku svým smyslem pro humor, ironií a trudným osudem omotá kolem prstu. 

Ale proč si přeji, aby byl naživu? Možná proto, že mi v tomhle světě chybí víc lidí s takovým nadhledem, víc lidí, kteří si dají zabijáka do pusy, ale nedovolí mu zabíjet. To, že se mi líbilo, jak se choval k Hazel Grace je vedlejší, ale možná to k tomu taky přispělo.


Jaký máte názor na Guse a Hvězdy nám nepřály obecně vy? :)




Hercule Poirot

Síla šedých mozkových buněk a důvtip - hlavní přednosti tohoto milého Belgičana. Právě jeho inteligence je to, co by někteří lidé potřebovali. Vy to prosím neberte nijak urážlivě, ale snad chápete, jak to myslím. A uznejte, že lidi jako on chybí ve spravedlivý složce téhle naší společnosti. Vždyť o kolik míň by bylo nevyřešených případů?

Dál se mi na něm líbí ta jeho zdvořilost, takové to "gentlemanství". Kdyby se tak chovali všichni, bylo by daleko méně věčně uražených a nabručených lidí. Ale samozřejmě se nic nemá přehánět. Například si tak nedovedu představit náš národ. Říká se o nás, že se pořád mračíme, a jsme nevrlí. Já si však myslím, že to není pravda. My jsme jen realisté, a to je kolikrát hodně důležité.




Páni... Jsem moc ráda, že jste dočetli až sem. Snad se Vám tenhle článek líbil. Původně jsem sem plánovala dát minimálně 10 postav, ale myslím si, že by Vás tak dlouhý článek unudil k smrti. 

Jinak ani pořádně nevím, proč jsem do seznamu postav, u kterých si přeji, aby byli skuteční, vybrala právě tyhle. Mohla bych napsat, že kvůli "morálním hodnotám", ale upřímně, kdo na tohle teď hraje. Jestli se Vám článek líbil, a chtěli byste pokračování, budu ráda za každou odezvu. :)

A na závěr bych se Vás ráda zeptala: Jaký máte názor na tuhle tématiku Vy? Mrzí Vás, že některá z Vašich oblíbených literárních postav není skutečná?

E




10 komentářů:

  1. Líbí se mi ty doprovodné malůvky. Vlastní tvorba? Roztomilé. :) Nejlepší je, jak je každá postava v jiném stylu. Atticus jak z Disneyho Atlantidy, Poirot je realistický podle seriálového Sucheta a nejlepší je Darcy, který vypadá, že vypadl ze Scotta Pilgrima. XD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé to jsem ráda, že se obrázky líbí :)
      Na googlu jsem si hledala nějaké animované obrázky, které by nebyly zas tak těžké na kreslení... Takže jsem nakonec našla tyhle, a podle nich je nakreslila :)
      Jinak mně se z nich nejvíc líbí Poirot - nedovedu si ho představit v podobném stylu, jako ty ostatní obrázky.. :)

      Vymazat
  2. Vážně moc povedený článek! A vážně supr téma..
    Samozřejmě, že si přeju, aby někteří z mých oblíbených postav opravdu žili! Jen nevím, které.... Vzhledem k tomu, že moje snad nejoblíbenější postava je synem řeckého boha.... A ta druhá je zombie....... *awkward silence* Asi bych si spíš přála některé své seriálové oblíbence...
    Můj blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :) Obecně jsem na tenhle článek dostala jen samé kladné ohlasy, takže snad bude i pokračování... :)
      Jinak žádný *awkward silence* :D Až přijde zombie apokalypsa, musíme být připravený! :D A s těmi seriálovými oblíbenci souhlasím... Ale o nich třeba někdy příště.. :)
      A tvůj blog je úžasný! :)

      Vymazat
    2. Jeeej tak to už se těším!
      No jest to pravda, že R z Warm Bodies by se mi při apokalypse celkem hodil :3
      (A.......Děkuju.. *blush*)

      Vymazat
    3. To jsem ráda :) jen už mi nějak začínají docházet nápady, o kom bych ještě mohla napsat... Ale tak snad ještě na něco přijdu.. :)
      A R by se hodil no... ale co... kdyžtak nám budou stačit lopaty :'D
      Jinak nemáš zač... Miluju fantasy!! <3

      Vymazat
  3. teším sa na pokračovanie :)

    http://story-never-ending.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  4. No, jo, ti jelepší lidé najdu vždycky v knihách. Smutná fiktivní láska. :D
    Všechny tyhle mám ráda. :3 Hercula s Harrym už od dětství. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smutná fiktivní láska... To je hodně dobré označení! :D
      Taky je mám ráda všechny... a bylo docela obtížné vybrat těch postav jen 5... :D

      Vymazat